MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty,...
fot. mayerkleinostheim/123RF

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon

Kalarepa – skarbnica witaminy C i błonnika

Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie cenne dla osób chorujących na anemię.

Wysoka zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływa także pozytywnie na pracę jelit. Kalarepkę można spożywać na surowo, gotowaną lub pieczoną.

Zobacz również

Dramat w Bolesławcu. Policjant postrzelony w głowę!

Dramat w Bolesławcu. Policjant postrzelony w głowę!

Wimbledon. Linette i Fręch żałują niewykorzystanych szans

Wimbledon. Linette i Fręch żałują niewykorzystanych szans

Polecamy

Wielka wygrana w małej, małopolskiej wsi! Co za szczęście!

Wielka wygrana w małej, małopolskiej wsi! Co za szczęście!

Pełne usta w pół minuty? Bez strzykawek i kosmetyków. Ten trik podbija internet

HIT DNIA
Pełne usta w pół minuty? Bez strzykawek i kosmetyków. Ten trik podbija internet

Najlepszy sos z kurek do ziemniaków. Z tego przepisu zawsze się udaje

HIT DNIA
Najlepszy sos z kurek do ziemniaków. Z tego przepisu zawsze się udaje