W skrócie
Zdradzę ci dzisiaj jeden z moich ulubionych sposobów na pyszne, pożywne śniadanie. W dodatku takie, za którym dzieci przepadają. Mam na myśli domową granolę czekoladową. Nie kupuję jej w sklepie, tylko piekę sama w domu. Zajmuje to dosłownie kilka chwil, a efekt jest dużo lepszy. Taka domowa granola jest także zdrowsza, bo nie zawiera zbyt dużo cukru, żadnych ulepszaczy, sztucznych dodatków i konserwantów. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej pieczenia to dodatkowy bonus. Granola tuż po upieczeniu jest miękka, ale kiedy wystygnie zrobi się przyjemnie chrupiąca. Doskonale smakuje z mlekiem albo jogurtem.
Granola czekoladowa – pyszne i pożywne śniadanie
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 10-15 porcji
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- szklanka orzechów laskowych,
- szklanka orzechów włoskich,
- szklanka płatków migdałowych,
- 2 łyżki kakao,
- 20 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 4 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy albo miodu).
Jak zrobić domową granolę czekoladową?
- W misce umieściłam płatki owsiane, dodałam do nich całe orzechy laskowe i płatki migdałowe.
- Orzechy włoskie zmiażdżyłam i także dodałam do miski. Wymieszałam całość.
- W rondelku rozgrzałam olej, dodałam syrop klonowy, kakao i czekoladę. Nie gotowałam, tylko wymieszałam na gładką masę.
- Syrop wlałam do orzechów i dokładnie wymieszałam.
- Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wysypałam na nią granolę. Piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia wymieszałam całość.
- Granolę zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Można ją przechowywać w pojemniku przez ok. 2-3 tygodnie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?