W skrócie:
Wiosna i lato to sezon na lekkie, aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pyszna zupa kalafiorowa. W moim domu jadało się ją na dwa sposoby – ze śmietaną lub bez. Zupa kalafiorowa ze śmietaną jest bardziej sycąca i kremowa. Z kolei wersja bez śmietany jest lżejsza, a niektórzy twierdzą, że bardziej aromatyczna, ponieważ nic nie zaburza smaku warzyw. Obie wersje są banalnie proste do przygotowania, a zupę kalafiorową warto włączyć do swojego menu, ponieważ jest pyszna i zdrowa. Z jej ugotowaniem poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz. Zupa kalafiorowa to idealna propozycja na lekki posiłek lub pierwsze danie.
Zupa kalafiorowa jak u babci – najprostszy przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
mała główka kalafiora,
2 marchewki,
pół cebuli,
3 średnie ziemniaki,
2 szklanki bulionu,
łyżka masła,
150 ml śmietany do zup,
koperek,
sól.
Jak zrobić najlepszą zupę kalafiorową?
Kalafior umyłam, odcięłam głąb, podzieliłam na małe różyczki.
Marchewkę obrałam i pokroiłam na plastry.
Cebulę pokroiłam w kostkę.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
W dużym garnku z grubym dnem roztopiłam masło.
Wrzuciłam cebulę i marchewkę, smażyłam 5 minut, a następnie dodałam ziemniaki.
Do garnka wrzuciłam kalafior i mieszając dusiłam całość ok. 10 minut.
Zalałam warzywa bulionem i gotowałam do miękkości.
Doprawiłam zupę do smaku.
W kubku rozrobiłam kilka łyżek zupy ze śmietaną. Całość wlałam do garnka i wymieszałam.
Gotową zupę przelałam na talerze i posypałam koperkiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?