MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej...

Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 kg dojrzałej dyni bez skórki
1 duża marchewka
1 mały seler
2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 skrzydełka drobiowe
1 i 1/2 litra wody
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki śmietanki 18 proc.
1 opakowanie grzanek czosnkowych
przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry

Wykonanie
Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.

Zobacz również

Przeżyli ze sobą 50 lat w małżeństwie. Dostali medale

Przeżyli ze sobą 50 lat w małżeństwie. Dostali medale

Wzięli kredyt na lekarza i wystawiali za niego recepty. Tak się dorabiali

NOWE
Wzięli kredyt na lekarza i wystawiali za niego recepty. Tak się dorabiali

Polecamy

Politycy, nie zabijajcie polskich mediów

Politycy, nie zabijajcie polskich mediów

Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

O TYM SIĘ MÓWI
Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

Uczniowie poznali wyniki egzaminu ósmoklasisty. Małopolska znów jednym z liderów

Uczniowie poznali wyniki egzaminu ósmoklasisty. Małopolska znów jednym z liderów